Ausztráliában vándorméhészek segítik a növények beporzását

Amíg az ausztrálok alszanak, a méhészek államról államra szállítják raklapokon a méheket

Ausztráliában vándorméhészek próbálnak lépést tartani a mezőgazdasási termelők beporzási igényeivel úgy, hogy néhány hétre a méheket egy farmon hagyják, majd átszállítják őket a következőre.

Egyes queenslandi méhészek akár Victoria államig is elutaznak, hogy segítsenek a különféle ültetvények beporzásában; ez akár 2000 km-nyi utazást jelenthet egy irányban. 

"Sokan azt hiszik, a méhészek csak néhány kaptárt tartanak a hátsó kerjükben" – mondja Jo Martin, a Queenslandi Méhészszövetség főtitkára. "Ám a valóság teljesen más, a méhészet sokkal nagyobb iparág. Amíg alszunk, a méhészek több kamionnyi méhet szállítanak egyik helyszínről a másikra. Egy alkalommal 100-150 kaptárt tudnak átköltöztetni."

A méhek az új helyre költözés után elkezdik a mangó, avokádó, áfonya, macadam-dió és mandula beporzását. Jelenleg körülbelül 190 méhész tevékenykedik Queensland államban, a beporzás pedig nagyjából négy-hat hétig tart egy adott helyen.

Amikor végeztek az adott környék beporzásával, általában elszállítják a méheket egy természetes erdőbe vagy bozótos részre, hogy erőt gyűjtsenek a következő feladathoz.

Jelenleg a legnagyobb gondot az okozza, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. Az élelmiszertermelők száma növekszik, ám a fiatalok egyre kevésbé választják a méhészetet szakmájuknak. További gondot okoznak a bozóttüzek, a szárazság, a klímaváltozás és a rovarirtó szerek is.

Ez pedig nagy baj, mivel sokan alábecsülik a vándorló méhek jelentőségét. "Az avokádótermés mintegy 90%-át a méhek általi beporzásnak köszönhetjük" – mondja Jacob Stevens, negyedik generációs vándorméhész. "Ha nem lennének vándorló méhek, a friss termények mennyisége lezuhanna, az árak pedig az egekbe szöknének. Éppen ezért kell védelmeznünk a jelenleg meglévő méheket."

(Forrás: ABC)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

A buckfast méhek eredete

Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek