Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek
Az enyhe tél kedvez a varroa atkáknak, ezért egy nyugdíjas tudós egy hűvös garázsban telelteti a méheket
Egy Toulouse környékén élő nyugdíjas tudós, aki korábban profi méhész is volt, felhívással fordult a francia méhészekhez, hogy elméletét tudományos kísérlettel bizonyítsa be. A francia méztermelés történelmi mélyponton van, így Xavier Dumont felhívására csak nagyjából 120 méhész jelentkezett, és közülük is csak 30-an tudták biztosítani a hiteles kísérlethez szükséges körülményeket.
Xavier Dumont a méhekkel |
Dumont úr fiatal korában profi méhész volt, később pedig a Sanofi gyógyszergyár kutatója lett. Nyugdíjazása után, körülbelül 10 éve, újból méhészkedésbe kezdett.
„A körülmények gyökeresen megváltoztak a '70-es és a '80-as évek óta” – meséli. „Akkoriban a telek sokkal hidegebbek voltak, nem kellett aggódnunk a varroa atkák miatt, amelyek azóta a méhekre nagy veszélyt jelentenek.”
Az ötletet a kanadai méhészek gyakorlata adta. Ott a méheket öt hónapra beviszik a nagy hideg miatt. Dumont ezzel éppen ellentétes céllal, a kaptárak hidegen tartására viszi be a méheket a garázsába.
„Mind a négy kaptár túlélte a telet, és erősen kezdte a tavaszi és nyári időszakot, a varroa fertőzés aránya pedig alacsony maradt” – mondja büszkén. Most azt tervezi, hogy a kísérlet eredményét egy méhészeti szaklapban publikálja.
Franciaország 1995-ben még 32 ezer tonna mézet termelt, 2019-re ez 10 ezer tonna alá esett. Dumont reméli, hogy módszerével mind a kereskedelmi célból, mind a hobbiból tartott méhek túlélési esélyei nőnek majd.
(Forrás: The Connexion)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése