Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek

Az enyhe tél kedvez a varroa atkáknak, ezért egy nyugdíjas tudós egy hűvös garázsban telelteti a méheket

Egy Toulouse környékén élő nyugdíjas tudós, aki korábban profi méhész is volt, felhívással fordult a francia méhészekhez, hogy elméletét tudományos kísérlettel bizonyítsa be. A francia méztermelés történelmi mélyponton van, így Xavier Dumont felhívására csak nagyjából 120 méhész jelentkezett, és közülük is csak 30-an tudták biztosítani a hiteles kísérlethez szükséges körülményeket.

Xavier Dumont a méhekkel

Dumont úr fiatal korában profi méhész volt, később pedig a Sanofi gyógyszergyár kutatója lett. Nyugdíjazása után, körülbelül 10 éve, újból méhészkedésbe kezdett. 

„A körülmények gyökeresen megváltoztak a '70-es és a '80-as évek óta” – meséli. „Akkoriban a telek sokkal hidegebbek voltak, nem kellett aggódnunk a varroa atkák miatt, amelyek azóta a méhekre nagy veszélyt jelentenek.”

Az ötletet a kanadai méhészek gyakorlata adta. Ott a méheket öt hónapra beviszik a nagy hideg miatt. Dumont ezzel éppen ellentétes céllal, a kaptárak hidegen tartására viszi be a méheket a garázsába.

„Mind a négy kaptár túlélte a telet, és erősen kezdte a tavaszi és nyári időszakot, a varroa fertőzés aránya pedig alacsony maradt” – mondja büszkén. Most azt tervezi, hogy a kísérlet eredményét egy méhészeti szaklapban publikálja.

Franciaország 1995-ben még 32 ezer tonna mézet termelt, 2019-re ez 10 ezer tonna alá esett. Dumont reméli, hogy módszerével mind a kereskedelmi célból, mind a hobbiból tartott méhek túlélési esélyei nőnek majd.

(Forrás: The Connexion)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

A buckfast méhek eredete