A méhek rendkívül intelligensek, állítja a világhírű szakértő

Lars Chittka, a londoni Queen Mary Egyetem professzora 30 éve kutatja a méhek intelligenciáját. Legújabb könyve 2022 júliusában jelent meg The Mind of a Bee címmel. 

A méheket meg lehet tanítani egyszerű feladatok elvégzésére

Chittka professzor a világ egyik vezető szakértője a méhek érzékszerveinek és intelligenciájának kutatásában. Állítása szerint a méhek érző lények, ezért az emberek erkölcsi kötelessége megvédeni őket. 

A méhek tudnak számolni, fel tudják ismerni emberi arcok képét. Képesek egyszerű eszközhasználatra, valamint elvont fogalmak megértésére.

A professzor szerint a méheknek vannak érzelmeik. Képesek tervezésre és dolgok elképzelésére. Fel tudják ismerni saját magukat önálló lényként, különbséget tudnak tenni saját maguk és a többi méh között.

Dolgozó méhekkel végzett kísérletében ahányszor egy méh helyesen oldott meg egy feladatot, cukrot kapott jutalmul. Így tanították meg őket többek között emberi arcok felismerésére. 

A számlálásos kísérletben három ugyanolyan, jellegzetes tájékozódási pont érintésével kellett elrepülniük az élelemforráshoz. Amikor ugyanabból a tájékozódási pontból többet vagy kevesebbet helyeztek el ugyanazon a szakaszon, a méhek továbbra is számolással tájékozódtak, azaz ilyenkor vagy túl hamar vagy túl későn szálltak le.

Olyan kísérletet is végeztek, ahol egyes tárgyak kinézetét kellett elképzelni tapintás alapján és fordítva. Például egy sötétben, tapintással megismert gömböt el tudtak képzelni vizuálisan. Az olyan elvont fogalmakat is képesek voltak megérteni, mint az "ugyanaz" és a "különböző".

Azt is megfigyelte a professzor, hogy egyes méhek a többiekhez képest kíváncsibbak és magabiztosabbak. Néha egy-egy "zsenire" is bukkant, aki az összes többi méhnél jobban teljesített egyes feladatokat.

A méhek úgy tanulnak a legjobban, ha más méheket néznek egy feladat sikeres elvégzésében. Ezért ha egy méhet megtanítunk egy képességre, az onnantól kezdve gyorsan elterjed az egész kolóniában.

Sőt, amikor szándékosan egy kevésbé jó megoldásra tanította meg a szemléltető méhet, a megfigyelő méh mindenféle beavatkozás nélkül jobb megoldást talált a feladat hatékonyabb elvégzésére.

Ez azt jelenti, hogy a méhek nemcsak tudatában vannak egy bizonyos cselekedet kívánt eredményének, hanem gondolatban képesek megtervezni a lehető legjobb megvalósítást anélkül, hogy a gyakorlatban próbálnák meg.

Ezen a ponton Chittka professzor elkezdett azon gondolkozni, hogy egy ennyire intelligens lénynek vannak-e érzelmei. Az egyik kísérletben póktámadást szimuláltak egy virágra való leszállás után. Ezek után a méhek sokkal óvatosabban és megfontoltabban szálltak le egy-egy virágra, alaposan megvizsgálva mindegyiket leszállás előtt.

Egyesek még napokkal a póktámadás után is nyugtalanul viselkedtek. Néha úgy tűnt, "szellemet látnak", és nem voltak hajlandóak leszállni egy virágra, még ha nem is volt rajta pók.

Viselkedésük nagyon hasonlított az embereknél előforduló poszttraumás stressz szindrómára. Idegesek voltak és még a tökéletesen pókmentes virágokat is visszautasították. Nyilvánvalóan negatív érzelmek társultak az élményhez.

A professzor ezután megfordította a kísérletet. Amikor a méheknek még azelőtt jutalmat adott, hogy az alapesetben "kétséges", azaz megfontolandó virágra szálltak volna, a méheknek jobb kedve lett, és nagyobb valószínűséggel tették félre kétségeiket egy bizonyos virággal kapcsolatban.

Egy másik intézmény, a London School of Economics tanára, Dr Jonathan Birch egy olyan projektet vezet, amelyben az állatok érzelmeit kutatják. Szerinte a méhek valószínűleg érző lények, ám további bizonyítékokra van szükség. A múltban az akadémikusok fejében meg sem fordult ennek a lehetősége, de most már kezdik feltenni ezeket a kérdéseket a rovarokkal kapcsolatban - mondja.

A méheknél megfigyelt kifinomultság arra enged következtetni, hogy valószínűleg vannak érzelmeik, és ebben a két professzor egyetért.

Olyan feladatokat állítunk eléjük, mondja Chittka, amelyekkel a méhek evolúciós történetében egy méh sem találkozott. És megoldják őket!

Forrás: Guardian

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

A buckfast méhek eredete

Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek