Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

Az írországi Westmeath megyében élő Tom McDonnell hobbiból kezdett méhészkedni 15 évvel ezelőtt. Ma már 60 kaptára van, és egy jó évben szép bevételre tesz szert a környéken árusított termékeivel. Ám a méhészkedés minden évben új kihívásokat is jelent, így nagy segítséget nyújt a helyi méhészszövetség tagjainak tanácsa és tapasztalata.

"Édesapámnak tehenészete volt, én pedig mechatronikai oklevéllel és gyógyszerészeti diplomával rendelkezem", meséli Tom. "Mindig is érdekelt a kézművesség, a természet és a famegmunkálás - a méhészkedés pedig mindezen érdeklődési köröket lefedi".

Hobbiból lett kisvállalkozás

A hobbiból indult méhészete mára egy kisvállalkozássá nőtte ki magát. Saját márkája a Killucan Honey, termékeit a környék piacain és boltjaiban árusítja. Ahogyan a vállalkozása nőtt, kezdetleges módszerei túl munkaigényesnek bizonyultak, így az agrárminisztérium és pályázati támogatás segítségével 2020-ban a technológia modernizálásába fektetett be.

"Mielőtt méhészkedésbe kezdünk, mindenképpen végezzünk el egy szakmai képzést. Csatlakozzunk a helyi méhészszövetséghez, mert ott megkapjuk a szükséges szakmai támogatást és mentorálást. Ezek nélkül a befektetett összeg elvész."

Egész évben nincs megállás

A méhészeti év októberben kezdődik. A méheknek készen kell állniuk a télre, és elég méznek kell rendelkezésre állnia, hogy kitartson egész télen. "A téli hónapokban minimális karbantartást igényelnek, ám a kaptárak tömegét folyamatosan ellenőrizünk kell", magyarázza.

A mézgyűjtés áprilisban kezdődik, amikor Tom a repcemezőre telepíti a méheket, közvetlenül virágzás előtt. "Gondosan meg kell vizsgálni a gyengébb állományokat, hogy megállapítsuk, miért nem erősödtek meg megfelelően. Keresnünk kell a betegségek és a varroa jeleit, illetve meg kell néznünk, van-e elég elraktározott mézük és az anya normálisan petéz-e."

A vizsgálat eredményétől függően a gyengébb állományokat felerősíti vagy egyesíti más méhekkel. Április végétől kezdve hetente ellenőrzi az erősebb állományok állapotát. "Ha rajzásra utaló jeleket látunk, azonnal cselekedni kell és nagyobb helyet kell biztosítani a méheknek."

Az időjárás hatása a méhészkedésre

"Amint rendelkezésre áll a méz májusban és júniusban, rögtön elkezdem begyűjteni, mert a repcéből, pitypangból és juharból származó méz nagyon hamar kikristályosodik, főleg hidegebb időben."

"Ha a tavasz hosszú, hideg és nedves, a méztermelés nagyon kevés. A repce virágzása után áttelepítem a méheket a végső helyükre a fő nyári virágzáshoz." A nyári hónapokban Tom szinte minden idejét azzal tölti, hogy ellenőrzi a méhlakásokat, kezeli a rajzást és kaptárakat készít a következő évi szaporulathoz. A jó időjárás nagyon fontos ezekhez a folyamatokhoz.

A fő nyári termelési folyamat Westmeath megyében június végén kezdődik és augusztusig tart. "A nyári mézet augusztus közepén gyűjtöm be, eztán a hangafélék virágzása indul." Az ebből kinyert méz után pedig a borostyánméz szezonja kezdődik szeptember közepén. "A borostyánméz nagy részét meghagyom a méheknek, de egy kis felesleget én is felhasználok belőle sűrűbb változatú mézhez."

Mit tanácsol kezdő méhészeknek?

"Hallgassunk a tapasztalt méhészekre és tanuljunk tőlük. A vállalkozásba fektetett pénz hatékonyabbá tette a méz begyűjtésének folyamatát, és így több időm jut a méhészet többi teendőire és a kaptárak számának növelésére."

"Mindig tanulunk valami újat. Minden év más, mert nem tudni előre, milyen kihívásokkal fogunk szembesülni. Az időjárás nagy hatással van a méhek teljesítményére, és ehhez nekünk is alkalmazkodni kell."

Rovarirtók és olcsó import

Nagy gondot jelent a külföldről behozott méhek és anyák jelenléte. Az Írországben honos Apis mellifera mellifera az egyik legtisztább északiméh-törzs Európában. Az importált méhek és anyák fenyegetést jelentenek az őshonos méhekre. Az Olaszországból behozott méhekkel pedig kis kaptárbogár is jöhet, amely elpuszíthatja a méhállományt.

A rovarirtó szerek is gondot okoznak, ám Tom szerencséjére a méhfarmja egy természetvédelmi területen található, a környékbeli farmerek és földtulajdonosok pedig mind környezettudatosak.

A méz importja pedig azért aggályos, mert amíg a helyben termelt mézet mindig bevizsgálják a hatóságok, az importált méznél lehetetlen ellenőrizni, hogy betartják-e a szükséges higiéniai és gyártási előírásokat.

Milyen volt a legutóbbi termés?

"A klímaváltozás miatt az időjárás megjósolhatatlan. 2020-ben felszerelésre és raktárakra ruháztam be, a termés szempontjából pedig az utóbbi 15 év legrosszabb éve volt. A legfontosabb nyári hónapokban olyan rossz volt az idő, hogy egyes virágok ki sem nyíltak. A 2021-es év már jobban sikerült, de most a terepjáróm érett meg a cserére", mondja Tom.

Méhészeti termékek

A Killucan Honey termékei a környező megyékben és Dublinban is kaphatók. Egy 227 grammos nyári méz ára 7,50 euró (kb. 2700 Ft). "A mi mézünket soha nem hőkezeljük és nem tisztítjuk, így az megőrzi azokat a természetes enzimeket, vitaminokat és helyi polleneket, amelyeknek jó hatásait köszönheti. A propolisz és az antioxidánsok hatékonyak a szénanátha kezelésére, illetve antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak".

Tudományosan bizonyított, hogy az ír hangaméz fenoltartalma hasonló a manuka mézben található antioxidánsokhoz.

Tom saját márkája alatt vadvirágmézet és hangamézet árul, ezen kívül borostyánból az írek körében kedvelt, krémes, sűrű "soft set" mézet értékesít. A mézen kívül méhviasz-gyertyát és méhviaszos bútorápolót is készít.

Mik a tervek?

"Az anyák nevelésére szeretnék koncentrálni, mert az anyák biztosítják a következő évre a termelést. Meg kell felelniük bizonyos követelményeknek, ilyenek többek között a tanulékonyság, a termelékenység, a jó méhsejt előállítása és a jó higiéniai mutatók."

A legtöbb ír méhész őshonos északi méhet tart, de a kilátásaik borúsak. Az importált méhekkel való keveredés gyengíti a génállományt, és nemkívánatos következményekkel, például agresszív viselkedéssel járhat.

"Amikor elkezdtem, szinte semmit nem tudtam a méhészkedésről. A tanulási folyamat során néha pánikszerű élményeket éltem át a rajzás idején. Most már nagyon évezem a méhészkedést, és nem vállalok több kaptárt annál, mint amennyire időt tudok fordítani", összegzi Tom.

(Forrás: That's Farming)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A buckfast méhek eredete

Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek