A méhek etetése

Gazdaságos méztermelés

A táplálékkészlet ellenőrzése

A táplálék ellenőrzésének az a célja, hogy lássuk, van-e elég méz és virágpor a kaptárban. Ha a kora tavaszi ellenőrzéskor kevés a táplálék, akkor helyes, ha mézből és porcukorból készült sűrű sziruppal és cukorlepénnyel etetünk. 

A sűrű szirupot egy adag vízből és 2-3 adag cukorból készítjük. Késő tavasszal hígabb sziruppal etetünk, mely egy rész cukorból és egy rész vízből áll. Ha szirupot adunk a családnak, az meggyorsítja a növekedésüket, és a termelési szezont erősebb családokkal kezdhetjük.


Tavaszi etetés

Az élet fenntartásához minden élőlénynek tápanyagra van szüksége. A méhek két fő tápanyaga: a szénhidrát (az energia-bevitel céljából) és a fehérje (a sejtek megújulásáért).

A szénhidrát a virágpor szacharózából és fehérjéjéből származik. A méhésznek többféle okból is kell etetnie méheit. Az etetés különféle szacharózokkal történik, hogy az energiaszükséglet kielégüljön. Sok méhész hibákat követ el a méhek etetése során, mert nem veszi figyelembe: a méhek is élőlények, és megbetegedhetnek, ha nem olyan tápanyagokkal etetik őket, amely megfelel az emésztőrendszerüknek.

A tavaszi etetésre azért van szükség, mert a kaptárban a tápanyagforrás mind minőségében, mind mennyiségében elégtelen, továbbá azért, hogy a fiasítás jobb legyen. A tavaszi etetésnél a hőmérséklet fontos tényező. Ha az idő hideg, a szirupnak sűrűnek kell lennie (két-három rész cukor + egy rész víz), és a sejtekbe kell tölteni.

A túl vizes szirup megpenészedhet, és betegséghez vezet, mert a kaptárban jelentősen nő a nedvességtartalom. Melegebb idő esetén egy rész víz + egy rész cukorból készült sziruppal kell etetni. A szirupot csak azért adjuk,hogy előmozdítsuk a petelerakást.

Ha tavasszal – a szirup etetésekor – rablást észlelünk, megfelelő intézkedéseket kell tennünk. Ha a késő esti órákban adjuk a szirupot, azzal csökkenthetjük a rablás kockázatát. Kora tavasszal egy másik anyag is szükséges a család fejlődéséhez: a virágpor.

Ha nincs elég virágpor a család számára, akkor cukorlepénnyel kell táplálni a méheket, ami mézből és virágporból készül. Fontos technikai kérdés, hogy a méhészek gyűjtsenek-e virágport, amikor sok van belőle, amit aztán felhasználhatnak a család táplálására, amikor szükséges, vagy el is adhatják. Nem szabad elfelejtenünk, hogy fejlődésben való lelassulás történik a családban, és megszűnik a fiasítás, ha elfogy a virágpor. 15-20 kg mézre van szükség ahhoz, hogy a méhek igényei ki legyenek elégítve.

Ha nincs elég méz a kaptárban, a méheket mesterségesen kell etetni.Az éhezés az oka annak, hogy tavasszal több az elhullás, tehát a végső ok: atápanyagok hiánya. Ráadásul, mivel a fiasítás is beindul tavasszal, a méz megléte a kaptárban nagyon fontos. Tavasszal kezdődik a nektár és a virágpor hordása. A nektár behordását a legjobb dolgozóknak kell elvégezniük.

Ez pedig csak fiatal méhekkel lehetséges. 4-5 héttel a nektár hordása előtt kell elkezdeni a mesterséges etetést. A legegészségesebb táplálék a méhek számára a finomított répa vagy nádcukor.

Habár az irodalom szerint a méhek táplálására lehet használni kukoricából vagy búzakeményítőből készült szacharózt, például glukózt vagy fruktózt, a legújabb kutatások szerint nem javasolt a keményítő alapú cukor adása. A keményítőcukorban lévő keményítődarabkák problémákat okozhatnak a méhek emésztőszerveiben.

A legnagyobb különbség akkor alakult ki a világ méhészei között, amikor a szilárd táplálást elkezdték. Az olyan országokban, ahol fejlett a méhészet, a szilárd táplálékot csak arra használják, hogy segítsék a méheket megszabadulni a stressztől, és hogy folytassák a fiasítást a hordás után, amikor már nincs nektárforrás.

Őszi teendők

Ha ősszel nincs nektárforrás, akkor a méheket szilárd táplálékkal kell etetni, mint például cukorlepénnyel, nem pedig az intenzív etetést folytatni sűrűsziruppal. Röviden szólva, a cukorlepényféle táplálékok arra valók, hogy erősítsük a fiasítást, mintegy nektárforrást biztosítva, és hogy megvédjük a méheket a stressztől.

Ez a fajta etetés a helyes. Ősszel a méheket olyan sűrű sziruppal kell táplálni, mely két rész cukorból + egy rész vízből áll, nem pedig szilárd táplálékkal. Így a téli állomány egészségesen gyarapszik, fedett mézet készít, és nem áll össze fürtté. Azonban a nem méheknek készített szacharózt, mivel káros lehet a számukra, nem szabad használni.

Néha emberi fogyasztásra gyártott cukrot használnak a méhek etetésére. Azonban ez több okból sem megfelelő táplálék a méhek emésztőrendszerének. Például azért, mert a gyártáskor a cukor nagy hőmérsékletnek van kitéve, és sok olyan idegen anyagot adnak hozzá, melytől az megkapja a színét, ízét, illatát és sűrűségét. Emellett helytelen barna cukrot is használni.

Azt vagy vegyi anyagokkal színezik, vagy azért lett sötét a színe, mert hőhatás érte, vagy az is előfordul, hogy belekerült nyers cukor, melasz, szennyezett cukorüledék. Azolyan cukrok használata is helytelen, melyeket azért nem használnak emberi fogyasztásra, mert lejárt a szavatosságuk. Az ilyen fajta cukrok emésztési zavarokat okoznak a méheknél, például makacs székrekedést vagy hasmenést.

Ezek a cukrok nagy mennyiségben maradványokat, adalékanyagokat, keményítőketés szemetet tartalmaznak. A szilárd cukor viszonylagosan emeli a szaporulatot, de emésztési zavarokat okoz a méheknél, és a beteg méhek rövid életűek lesznek, ezért ez nem hasznos a méhésznek. A méhész ne bízzon meg semmi olyan szerben, amely veszélyezteti a méhek egészségét, mert a beteg méhek okozzák alegnagyobb veszteséget számára.

Példák a méhek tavaszi etetésére:

  • Mézet használva: 2 kg méz + 1 liter víz vagy 4 kg méz + 3 liter víz + 1 kg cukor
  • Cukrot használva: 1 kg cukor + 1 liter víz vagy 2 kg cukor + 1 liter víz

Elkészítés

Először a vizet felforraljuk. Ezután levesszük a tűzhelyről, és hozzákeverjük a cukrot vagy a mézet. A szirupot soha ne forraljuk fel. Ha felforraljuk, karamellizálódik, és a méhek nem eszik meg, mert a karamell szagos.

A szirupkaptárba adásának módjai:

  • A kaptár alsó lapját leválasztjuk 10-12 cm-re a röpnyílás mögött, és ezt használjuk etetőként.
  • Az alsó lapon etetővel rendelkező kaptárt lehet használni.
  • Az etetőt, amelyik akkora méretű, mint egy szokásos keret, meg lehet töltenisziruppal, és behelyezni a kaptárba, mint egy lépet.
  • Perforált kupakú üveg- vagy acélcsupor helyezhető a kaptár röpnyílása vagy a belső fedél nyílása elé. Műanyag edény is alkalmas etetőnek, amit emeletként lehet elhelyezni a kaptárban. A műanyag edénybe akár nyolc liter szirupot is bele lehet tölteni. Minden kaptárnak legalább kb. 4-5 liter szirupot kell kapnia.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

A buckfast méhek eredete

Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek