Tudományos méhészeti kutatás Raspberry Pi mikroszámítógéppel

Egy norfolki méhészetben Raspberry Pi mikroszámítógép használatával folytatnak tudományos kutatást. A méhészek arra keresik a választ, milyen hatással van a hőmérséklet és a páratartalom a méhek viselkedésére, illetve hogyan kontrollálhatjuk a rajzást a méhek hangja alapján.

A Raspberry Pi egy tenyérben elférő, kis számítógép, amelynek kreatív felhasználására rengeteg példa létezik. Internetre kapcsolódó ruhadarabok, használati tárgyak és formabontó projektek sokasága készült már vele – felhasználási módjainak gyakorlatilag csak a képzelet szab határt.

Az angliai Centaurea családi méhészetben tudományos kutatás zajlik, amelynek fő célja a rajzás kontrollálása, a méhkolóniák megőrzése és a méztermelés javítása.

Azt már tudjuk, hogy a méhek által kiadott hangok bizonyos eseményeket előre jeleznek, köztük a rajzás közeledtét vagy új anya érkezését. A kaptárakba telepített szenzorok mérik a hangok frekvenciáját, valamint a páratartalmat és a hőmérsékletet.

Az így beérkező adatok elemzésével a kutatók azt szeretnék elérni, hogy a méhészek valós idejű adatok ismeretében értesüljenek a méhek viselkedésének változásairól. A beérkező adatok összesítésével pedig összehasonlító elemzést is tudnak végezni az egyes kolóniák viselkedése között.

(Forrás: Hilborough Mill Apiary)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden évben tanulok valami újat - mondja az ír méhész

A buckfast méhek eredete

Francia méhészek beltéri méhészkedéssel kísérleteznek